Ajankohtaista

SaarijärvenOsakaskunnan Vuosikokous 2020

Pidetään LIIKELATAAMOSSA, osoitteessa Retontie 7 43130 Tarvaala, Keskiviikkona tammikuun 22 päivänä 2020 alkaen klo 18.00.

Klo 17.30 lähtien on kahvitarjoilu.

Kokouksessa käsitellään Saarijärven osakaskunnan sääntöjen 9 §:ssä luetellut asiat.

Lisäksi päätetään kalastuslain 24§ 7 momentin mukaisesti vesialueen omistajien kalatalousalueelle siirtämistä tehtävistä. Kokous voi myös päättää valtuuttaa hoitokunta tekemään sopimuksen kokouksen linjausten mukaisesti.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja on nähtävissä aikavälillä 4.2–5.3.2020 Saarijärven kaupungintalon infossa osoitteessa Sivulantie 1 43100 Saarijärvi.

Hoitokunta

SAARKA

Saarijärven reitin kalatalousalue (Lyh. SAARKA) on myös aloittanyut toimintansa. Se jatkaa entisten Saarijärven ja Pääjärven kalastusalueiden toimintaa. Osakaskunnan internetsivut on linkitetty sieltä tänne ja nyt myös päävalikosta suoraan niille sivuille. Käykää tutustumassa.

SAARKA jakaa mm omistajakorvauksia ja laatii koko alueelle vesistön käyttö ja hoitosuunnitelman.

MOBIILILUVAT LOPPUVAT

Metsähallitus omalta osaltaan ilmoitti näin:


Huom! Mobiililuvat lakkaavat toimimasta 31.12.2019 Telian lopettaessa järjestelmän ylläpidon. Muut myyntikanavat säilyvät ennallaan. 

Eli siis: Käyttäkää esimerkiksi 

www.kalakortti.com - palvelua, se on yhtä hyvä vähintään

Mobiililupien myyjien välillä tapahtui yrityskauppa ja se taisi lopettaa koko mobiilikaupan meillä ja myös muilla. Odotamme mitä siitä seuraa. TELIA on yritys jonka tätä palvelua pitäisi tarjota.8.12.2019

Ohessa uusin 25.11. Ilmestynyt ajankohtainen  kalastuslehti

Pajulammen "jään alle" istutus tehtiin 28.10.2019: 200 kg keskipainoltaan 1,25 kg/kpl. Istutusrauhoitus 10.11.2019 asti

Osakaskuntien yhdistäminen voi tulla ajankohtaiseksi. Mikäli niin on siihen löytyy apua uudesta esitteestä.

Järvitaimenta (4 -vuotista) istutettiin 28.8.2019 Majakoskeen 120 kpl ja Saarijärveen . Lisäksi Summasjärveen Luotolanrantaan.8/2019

Herajärven syvyyskartta on nyt sivuilla. Se on lähes identtinen Maanmittauslaitoksen karttojen kanssa.

Uudenmallinen kalan kuljetusmenetelmä yli nousuesteen.

Summassaari supisti aikataulujaan.

Pajulampeen on taas (10.6.2019) istutettu n 200 kg kalaa.ISTUTUSRAUHOITUS 16.6. klo 8:00 asti.

HUMUS nousi esille myös Järvipäivissä. Sitä on kyllä tutkittu aika vähän  ja nyt se tuntuu olevan melkoinen kasvihuonepäästäjen aiheuttaja. Itä- Suomen Yliopistosta Paula Kankaala on yksi niistä tutkijoista. Lyhyt esitys humuksesta löytyy tästä.

Järvipäivät mukaan kevään tapahtumakokonaisuuteen huhtikuussa Paviljongissa 27-28.4. Sinne on vapaa pääsy.

27.4. olemme järjestäneet bussikuljetuksen, (omarahotteinen). Reitti  on Kyyjärvi-Humppi-Kalmari- Kolkanlahti- Saarijärvi- Tarvaala(Poke) -Lannevesi- Uurainen- Jokihaara - Palokka- Paviljonki.  Aikataulu on tässä.  Perillä klo 10-15 ja paluu saamaa reittiä pitkin  järjestyy.

Kaikki vesistön käyttäjät, Mökkiläiset ranta-asukkaat, ja kalastajat ja vesistön tilasta nauttijat tai huolestujat mukaan. Mennään ekologisesti bussilla. KOKO OHJELMA on tässä yhteistietoineen

Saarijärven reitin kalatalousalue Toiminnanjohtajaksi ollaan valittu Keski-Suomen Kalataluskeskus Saku Salonen kalastusbiologi JN 3-19

SAARIJÄRVEN OSAKASKUNNAN JN 3-2019
Vuosikokous on pidetty. Hoitokunnasta tuli toimivampi. Pysähtyneisyys päättynee. Pöytäkirja on lähiaikoina nähtävänä.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja on nähtävissä aikavälillä 18.2–18.3.2019 Saarijärven kaupungintalon infossa osoitteessa Sivulantie 1 43100 Saarijärvi.

Kalatalousalueet syntyvät tämän vuoden alussa.  Tästä ja monesta muusta on asiallista juttua viimeisessä AHVENPOSTISSA

 

Nyt on taas istutettu palvellen ekosysteemiä? Velvoiteistukset merkitsevät suurimman osan Osakaskunnan istutuksista. Valtaosa järvi-istutuksista on KUHAA. Toinen laji on SIIKA. Koskiin istuteaan Järvitaimenta ja Konttijoki Kotajokeen yleensä myös Harjusta. Kuuma ja kuiva kesä esti nyt Harjuksen saannin. Sinne laitettiin nyt myös taimenta. Tarkemmat istutustilastot järvikohtaisesti saadaan kun yhdistetään Saarijärven Kalastusalueen ja Meidän sekä Hännilän istutukset.  Tänään 5.11. 2018 istutettiin 950 3k järvitaimenta Riekkoon ja Majakoskelle. Aiemmin on istutettu 1k järvitaimenta yli 800 kpl  Konttijoki-Kotajokeen.  Kuvat 5.11.2018 tapahtumasta  ovat tässä.

Pajulampeen tuli 18.11.2018 erä kirjolohta. 

Istutustoiminta tulee muuttaa koko vesistöalueen ekosysteemiä palvelevaksi. Tätä on juuri tutkittu kansainvälisesti ja Jyväskylän yliopistossa. Linkki tiedotteeseen aukeaa tästä: JN 8/2018

Koskiin on päivitetty erityiskalastusrajaukset. Ne eivät muuttuuneet. Siellä ei saa kalastaa yleiskalastusoikeudella tai viehekalastusoikeudella. Ei siellä saa myöskään pikkiä. Luvalla siellä voi kalastaa vieheellä ja perholla. Päätös on TÄSSÄ

Pajulampeen on taas istutettu keskipaino 1,3 kg joten 2 kalaa pitää riittää. jn 28.5.2018

Uusi Ahvenposti on ilmestynyt. Se tuli sähköpostina, jossa oli useita linkkejä.

Teemana mm. tietosuoja ja kalastusvalvonnan tunnetuksitekeminen. Yritin muuttaa sen nettisivumuotoon. Vierittämällä alaspäin se ainakin nyt onnistuu. JN 11.5.2018.

Monet kalastajat ovat tehneet tärkeää kalastussaaliin seurantaa. Palauttakaa lomakkeet Akun Radioon näinä päivina sieltä saa palkkiona 4 merkkiä. Seurantaa voi halutessaan jatkaa taas kesäkauden. Tarvittaessa lomakkeita tehdään. JN 25.4.2018

Lupamyynti ensi kalastuskaudelle on alkanut ja koskilla onkin ollut jo kalastajia.

Lupien hinnat järvialueella pysyvät entisenä, pyydysyksikkö on siis 4 euroa. Koskilupien hinnat laskivat etenkin nuorilla.

Kalatalouden yhteistoimin tuottama uutislehti on verkkolehti nimeltään paljon tärkeää asiaa.

UUTISRYSÄ 

JN 4/2018

Kesää odotellessa voitte tutustua miten teknikka edistyy myös kalastuspuolella. Sopiin erityisesti yksinuistelijoille ja kalastusoppaille. GPS ja etupokturi

Vuosikokous on pidetty. Petri Konttimäki Siirtyy Metsätysseuran tehtäviin ja Meille Valittiin uutena Jouko Laitinen ja varalle Juhani Nikitin.

Kalastuslupien hinnat pysyvät ennallaan lukuunottamatta alle 18 vuotiaiden KOSKILUVAT, niissä hinta putoon n. 20% ollen tiskikaupassa 10€. Konttijoki Kotajoessa hinnat kuitenkin ovat entiset.

Uusi Kalatalousaluejako on vahvistettu 12/2017 JN

Salakalastus kuriin – Laittomasti pyydetyille kaloille tulossa taloudelliset arvot 12/2017 JN

 

Osakaskunta ja Saarijärven kalastusalue siirtyvät täyttä vauhtia digiaikaan. On hankittu Drone-pienois- helikopteri, jota käytetään kalastusvalvonnassa ja osakaskuntien markkinoinnissa. Osaomistajana kopterissa on Saarijärven RHY, joka seuraa sillä riistakantoja ja mm kolarieläimiä. 

Toinen osa digitalisaatiosta on Lowrance Hook 4 kaikuluotain, jolla voidaan tallentaa järvien syvyystietoa. Ensimmäinen kohde oli Kallinjärvi ja toinen oli Pajulampi. Nyt siellä on Vartejärvi ja Pikku-Summanen. Kartat löytyvät nyt kansiosta KARTAT alueesta/syvyyskartat. Siellä on myös ohje karttojen siirtämisestä matkapuhelimeen.

Koskikohteiden kalastussäännöt ovat kohdassa Osakaskunnan säännöt. JN22.5.2017

Pajulammen avajaiset pidetään HELATORSTAINA Uimarannan alueella klo 17-19

Ely-keskus esittelee kalastusrajoituksiaan ja niistä poikkeamisia. Tästä näkee koko maan rajoituksia. JN 19:4.2017

Osaan Tutkimus ja Ympäristö liitin yhden hienon sivuston vesistökunnostusverkostosta.JN 05.02.2017

LISÄSIN SAMAAN KOHTAAN  MYÖS HYVÄT KUVAUKSET  TAIMENKANTOJEN ELVYTTÄMISEEN TEHTÄVISTÄ TÖISTÄ SAARIJÄRVEN REITILLÄ 2016. KIITOKSET VEIJO HONKASELLE JA SAARIJÄRVEN KAUPUNGILLE TEHDYSTÄ TYÖSTÄ. JN 12.3.2017

Saarijärven Osakaskunnan vuosikokous oli  26.01.2017  paikassa  JAMK Biotalousinstituutti Osoitteessa Tuumalantie 17 ja paikalla oli myös PELASTETAAN REITTIVEDET-yhdistyksen edustaja. Hoitokuntaan valittiin uusina Hannu Vilkkilä ja Timo Raita. Yhteistiedot on päivitetty (JN12.3.2017)

Järvitaimenta istutettaan Riekonkoskeen ja myös Majakoskeen niin velvoiteistutuksin 2.11.2016 kuin eriksen myös osakaskuntien toimesta. Kalat ovat 2-3 vuotiaita

Ei vettä rantaa rakkaanpaa - tutkimus on nyt linkitetty näille sivuille ks. Tutkimus ja Ympäristö.

Saalispalautetta  vuoden 2015 kaudelta Riekosta ja Muittarista on saatu. Lunnonkalojakin liikkuu vaikka pääosa on istukkaita. JN 23.6.2016.

 

Kuvia kunnostuksesta Matti Havumäki

 

 

 

  

 

Taimen Päijänteessä ja Ruotsin Vätärn-järvessä, mistä erot?

Taimenkantojen vaellukset Keski-Suomessa

Virtavesikunnostukset Kalastusalueiden tehtäväksi.